PRIVACY NOTICE PURSUANT TO THE PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

The Institute of Corporate Directors Malaysia (referred to as “ICDM”, “our”, “us” or “we” in this Privacy Notice) complies with the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) when processing your personal data. The Notice explains the terms of the processing of your personal data by us or on our behalf.
This Notice applies generally to all products and services provided by ICDM, and to the processing of personal data of our (actual or potential) members, facilitators, faculty members, consultants, writers, service providers, agents, stakeholders, business partners, clients and visitors. There may however be different personal data protection notice applicable for a specific transaction or service, in which case we will notify you accordingly.
Please read this Notice carefully before furnishing any personal data to us. By furnishing your personal data, you consent to the terms of this Notice. If you are furnishing the personal data of any third party, you warrant that you have provided this Notice to the relevant third party and have obtained consent to furnish the personal data to us.

  1. Sources of Personal Data

    We collect personal data that you provide to us when you use any of our products, services or when you transact with us, including when you:
    1. Complete any manual or digital forms;
    2. Provide us with your business contact information (whether from you directly or from your employer, principal or client);
    3. Transact with us on any products or services;
    4. Enter into any contract with us;
    5. Communicate with us by any means including telephone, mail, email, website, digital platform or in person;
    6. Participate in any programme, event, discussion, workshop, meeting, survey, research, evaluation, analysis, assessment or study, whether:
      • organised by us, third parties or jointly by us with a third party; and
      • physical, in-person, or using electronic, digital or virtual means, (“Programme”);
    7. Enter our premises;
    8. Use or access our website, social media and digital platforms, and links to our digital content on any platform (“Website and Platform”).

    We may collect personal data automatically when you access our Website and Platform, including:
    1. information about your use of our products and services, including your browser type, operating system, platform, IP address, cookies, language and region; and
    2. search queries you conducted on the website or platform, and advertisements you viewed and links you clicked on our Website or Platform.

    We may ask third parties for personal data about you, including when we:
    1. get authorisation for a payment you make using a credit or debit card, or e-wallet;
    2. carry out any checks in our outside of Malaysia on background, credit, sanction, litigation, employment, qualification, disciplinary or criminal records and adverse media screening (or negative news screening).
    The checks in paragraph (B) would include checks carried out with the Malaysian Anti-Corruption Commission, Police, Central Bank of Malaysia, Inland Revenue Board of Malaysia, Employee Provident Fund, Social Security Organisation, Companies Commission of Malaysia, Registrar of Societies and professional bodies (e.g., the Bar Council), and such equivalent bodies or authorities outside of Malaysia (“Government and Statutory Bodies”).
    Where we transact or contract with a third party, the third party may provide us with your personal data in connection with a transaction or contract. That third party is responsible for obtaining your consent for disclosure of your personal data to us.
    We may also obtain your personal data from publicly available sources.

  2. Personal Data We Process

    ICDM may process and collect the following personal data:
    1. name, date of birth, NRIC or passport number, gender, nationality, race and religion;
    2. contact details including address, phone/mobile number, and email address;
    3. education and professional qualification;
    4. board experience, employment experience and credentials;
    5. employment records, performance reviews and references;
    6. records of psychometric assessment;
    7. bank, credit/debit card and any other method of electronic or digital payment details;
    8. information from any checks in or outside of Malaysia on background, credit, sanction, litigation, disciplinary or criminal records and adverse media screening (or negative news screening);
    9. information from any Government and Statutory Bodies;
    10. information on any medical or health condition;
    11. information about you from publicly available sources;
    12. any other data provided by you to us or as required for the purposes as set out below.

  3. Purpose of Processing Your Personal Data

    ICDM may process and collect your personal data for the following purposes:
    1. Administer, enforce and comply with ICDM’s Constitution, Website and Portal Terms of Use, Code of Conduct, By-Laws or any terms of reference, policies, procedures, guidelines or standard operating procedures (“ICDM’s Rules”).
    2. Offer and administer our product and services such as board effectiveness assessment, director sourcing and placement, board training and development and expert consultation sessions.
    3. Administer ICDM membership or any of our panel, faculty, facilitators or groups such as panel of service providers, faculty of experts and sourcing and placement of candidates (“Membership and Faculty”), including application, renewals, termination and suspension.
    4. Communicate any information and updates relating to Membership and Faculty (including benefits by ICDM or our partners) via any means.
    5. Process and publish your registration for a Programme; monitor your participation and performance; communicate any changes/updates related to a Programme.
    6. Carry out any professional development programmes and certification such as ICDM Graduate Directors.
    7. Assist you to develop any professional credential statement, profile or CV that reflects your membership status and the courses you have attended.
    8. Facilitate searching and matching you with suitable board positions.
    9. Produce any reports or other materials from any Programme undertaken by ICDM and its partners.
    10. Send ICDM’s newsletters, surveys, polls, articles, reports, Programme brochures/advertisements, research and advocacy work and other periodicals (in digital form or otherwise) from time to time.
    11. Incorporate into or publish in our marketing or promotional materials.
    12. Provide you with any of our products and services.
    13. Process your payment instructions.
    14. Respond to enquiries made via call, email, fax and any other available communication method.
    15. Investigate complaints, breaches and suspicious transactions.
    16. Security and crime prevention purposes, risk management, safeguarding ICDM in the event of any proceedings, litigation or claim of any kind.
    17. Meeting disclosure obligations and other requirements imposed by or for the purposes of any laws, rules regulations, code of practice or guidelines (whether applicable in or outside Malaysia) binding on ICDM.
    18. For statistical or actuarial research undertaken by ICDM or any partner or client of ICDM.
    19. Administering, enforcing or performing any contract we have with you, to enforce our legal rights or comply with applicable laws.
    20. For all other purposes incidental and associated with any of the above.

  4. Disclosure of Your Personal Data

    Your personal data may be disclosed to the following third parties for the purposes set out above:
    1. organisations who are seeking suitable candidates for board positions;
    2. persons or organisations requesting for information under any law or order of court;
    3. government, government agencies, statutory or public authorities, enforcement agencies authorised by law;
    4. auditors, accountants, lawyers or other professionals or consultants of ICDM;
    5. business partners, members, clients, vendors, contractors, trainers, facilitators, consultants of ICDM;
    6. stakeholders and the general public;
    7. third party service/product providers that are deemed necessary or appropriate for the purposes stated above (including those located out of Malaysia, with similar or better levels of security implemented by ICDM);
    8. third parties involved in any corporate exercise or commercial transactions relating to ICDM e.g. sale and purchase of assets, reorganisation, amalgamation, collaboration or joint venture; or
    9. persons under a duty of confidentiality to ICDM.

  5. Non-Provision of Personal Data

    The personal data requested may be mandatory and any failure to provide us with the required mandatory personal data may potentially:
    1. result in us being unable to enter into a contract, provide any product or services requested (or to carry out any of the services or matters as provided in paragraph 3 of this Privacy Notice);
    2. result in us being unable to administer or perform our contract with you, including matters relating to your membership or faculty with ICDM; or
    3. affect our ability to accomplish the above stated purposes.

  6. Data Security

    We will take reasonable and necessary measures to protect your personal data in compliance with the PDPA (particularly the Personal Data Protection Standard 2015), including:
    1. Implementing necessary technology controls such as firewalls, password controls, physical security, access authorisation and monitoring.
    2. Process controls such as segregation of duties, defined roles and responsibilities and “need-to–know” disclosure policies for staff.
    3. Obtaining undertakings or warranties from third party providers and contractors storing or processing your personal data that they have implemented comparable standards of security.

  7. Retention of Personal Data

    Your personal data will be retained only for such period necessary to fulfill the purposes stated above. Once the purpose has been fulfilled, we will ensure that your personal data is destroyed, anonymised or permanently deleted unless there is legal basis to retain your personal data, which may include:
    1. to comply with any legal, regulatory, tax, audit or accounting requirements; or
    2. to protect the interest of ICDM (including keeping such records to respond to any claims or in anticipation of any litigation).

  8. Rights of Access and Correction

    The PDPA grants you certain statutory rights including the right to access or correct your personal data. You may at any time update or amend the information processed by us by:
    1. accessing your ICDM Portal account (which is a part of ICDM’s integrated web-based platform, owned and managed by ICDM) and update or correct your personal data directly;
    2. requesting for copies of your personal data from us; or
    3. requesting that we correct any inaccurate, obsolete, incomplete or misleading personal data.

    In accordance with the PDPA, ICDM may:
    1. charge an administration fee for processing your request for access or correction (except for direct access and update via ICDM portal); and
    2. refuse to comply with your request for access or correction to the personal data as provided under the PDPA and provide you with written reasons for such an action.

  9. Transfer Of Your Personal Data Outside Malaysia

    It may be necessary for us to transfer your personal data outside of Malaysia if any of the third parties mentioned in paragraph 4 including our service providers or partners who are involved in providing any services to ICDM are located or have processing facilities in countries outside of Malaysia.
    You consent to us transferring your personal data outside Malaysia to such third parties and for the purposes set out in paragraph 3 including where it is necessary to provide our products and services or to administer our relationship with you (e.g. accommodation for overseas programme).
    We shall take necessary steps to ensure that any such third parties are contractually bound to protect your personal data and that they can only process your personal data under our instructions.

  10. Your Options and How To Contact Us

    You may at any time make a request in writing to limit the processing and use of your personal data. If you have any questions about this Privacy Notice or wish to make a request or exercise any of your rights as set out above, please contact us by sending an email to our Corporate Communications Officer at [email protected] or call us at +603 2202 2022 or write to us by addressing your correspondence to:
    Institute of Corporate Directors Malaysia (ICDM) Level 9, Mercu 2, KL Eco City, 59200 Kuala Lumpur Malaysia Attention: Corporate Communications Manager
    ICDM reserves the right to amend this Privacy Policy from time to time. The updated Privacy Policy will be posted on our website ( www.icdm.com.my ).

  11. This Privacy Policy was last updated on [ November 2020].






NOTIS PRIVASI BERDASARKAN AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

Institut Pengarah Korporat Malaysia (ICDM) (selanjutnya dirujuk sebagai “ICDM”, “kami”, atau “kita” dalam Notis Privasi ini) mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”) apabila memproses data peribadi anda. Notis ini menerangkan terma-terma pemprosesan data peribadi anda oleh kami atau bagi pihak kami.
Notis ini terpakai secara am kepada semua produk dan perkhidmatan yang disediakan oleh ICDM, dan kepada pemprosesan data peribadi ahli (sebenar atau berpotensi), fasilitator-fasilitator, ahli fakulti, konsultan-konsultan, penulis-penulis, pembekal-pembekal perkhidmatan, agen-agen, pihak-pihak berkepentingan, rakan-rakan niaga, klien dan pelawat. Terdapat juga kemungkinan adanya notis perlindungan data peribadi yang berbeza untuk transaksi atau perkhidmatan tertentu, dimana kami akan memberi notis kepada anda dengan sewajarnya.
Sila baca Notis ini dengan teliti sebelum memberi apa-apa data peribadi kepada kami. Dengan memberi data peribadi anda, anda setuju dengan terma-terma Notis ini. Jika anda memberi data peribadi pihak ketiga, anda menjamin bahawa anda telah memberi Notis ini kepada pihak ketiga yang relevan dan mendapat kebenaran untuk memberi data peribadi tersebut kepada kami.

  1. Sumber-sumber Data Peribadi

    Kami mengumpul data peribadi yang telah anda berikan kepada kami apabila anda menggunakan mana-mana produk, servis atau apabila anda membuat transaksi bersama kami, termasuk apabila anda:
    1. Melengkap apa-apa manual atau borang-borang digital;
    2. Memberi kami maklumat hubungan perniagaan (sama ada dari anda secara langsung atau dari majikan, prinsipal atau klien);
    3. Membuat transaksi bersama kami atas apa-apa produk atau servis;
    4. Memasuki apa-apa kontrak bersama kami;
    5. Berkomunikasi bersama kami dalam apa-apa cara termasuk telefon, surat, e-mel, laman web, platform digital atau secara peribadi;
    6. Menyertai apa-apa program, acara, perbincangan, bengkel, mesyuarat, tinjauan, penyelidikan, evaluasi, analisis, penilaian atau kajian, sama ada:
      • Dianjurkan oleh kami, pihak ketiga atau secara bersama dengan kami dengan pihak ketiga; dan
      • Fizikal, secara peribadi, atau menggunakan kaedah elektronik, digital atau cara maya, (“Program”);
    7. Memasuk premis-premis kami;
    8. Menggunakan atau mengakses laman web, media sosial dan platform-platform digital, dan pautan-pautan kepada kandungan digital di mana-mana platform (“Laman Web dan Platform”).

    Kami boleh mengumpul data peribadi anda secara automatik apabila anda mengakses Laman Web dan Pengantara, termasuk:
    1. Maklumat tentang penggunaan anda terhadap produk-produk dan servis-servis kami, termasuk jenis pelayar, sistem pengoperasian, platform, alamat IP, kuki, bahasa dan rantau; dan
    2. Pertanyaan carian yang dijalankan di laman web atau platform, dan iklan-iklan yang anda tontoni dan pautan yang anda klik di Laman Web atau Platform kami.

    Kami boleh meminta pihak ketiga untuk data peribadi tentang anda, termasuk apabila kami:
    1. Mendapatkan kebenaran untuk bayaran yang anda buat melalui kad kredit atau debit, atau ‘e-wallet’;
    2. Menjalankan apa-apa semakan di dalam atau di luar Malaysia ke atas latar belakang, kredit, sanksi, litigasi, pekerjaan, qualifikasi, tatatertib atau rekod-rekod jenayah dan pemeriksaan media yang buruk (atau pemeriksaan berita negatif).
    Pemeriksaan di perenggan (B) akan termasuk pemeriksaan yang dijalankan bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Polis, Bank Negara Malaysia, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Pertubuhan Keselamatan Sosial, Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia dan badan-badan profesional (seperti Bar Council), dan badan-badan atau pihak berkuasa di luar Malaysia yang setaraf dengannya (“Kerajaan dan Badan-badan Berkanun”).
    Di mana kami bertransaksi atau berkontrak dengan pihak ketiga, pihak ketiga boleh memberi kami data peribadi anda yang berhubung dengan sebuah transaksi atau kontrak. Pihak ketiga itu bertanggungjawab untuk mendapat kebenaran anda untuk penzahiran data peribad anda kepada kami.
    Kami juga boleh mendapat data peribadi anda dari sumber-sumber awam yang ada.

  2. Data Peribadi Yang Kami Proses

    ICDM boleh memproses dan mengumpul data peribadi yang berikut:
    1. Nama, tarikh lahir, nombor kad pengenalan dan/atau nombor pasport, jantina, kewarganegaraan, kaum, dan agama;
    2. Maklumat hubungan termasuk alamat, nombor telefon, nombor telefon bimbit dan alamat e-mel;
    3. Kelayakan pendidikan dan profesional;
    4. Pengalaman lembaga, pekerjaan dan tauliah;
    5. Rekod pekerjaan, prestasi dan rujukan;
    6. Rekod penilaian psikometrik;
    7. Maklumat bank, kad kredit/debit dan apa-apa maklumat kaedah pembayaran elektronik atau digital;
    8. Maklumat dari apa-apa pemeriksaan dalam atau luar Malaysia ke atas latar belakang, kredit, sanksi, litigasi, rekod-rekod jenayah atau tatatertib dan pemeriksaan media yang buruk (atau pemeriksaan berita negatif);
    9. Maklumat dari mana-mana Kerajaan atau Badan-badan Berkanun;
    10. Maklumat tentang apa-apa kondisi perubatan atau kesihatan;
    11. Maklumat tentang anda dari sumber-sumber awam yang sedia ada;
    12. Data-data lain yang diberikan oleh anda kepada kami atau yang diperlukan bagi tujuan yang dinyatakan di atas.

  3. Tujuan Pemprosesan Data Peribadi Anda

    ICDM boleh proses dan kumpul data peribadi anda bagi tujuan yang berikut:
    1. Mentadbir, menguatkuasa dan mengikut Perlembagaan KCDM, Laman Web dan Portal Terma Penggunaan, Tatakelakuan, Undang-undang kecil atau apa-apa terma rujukan, dasar-dasar, prosedur, garis panduan atau tatacara operasi standard (“Peraturan ICDM”).
    2. Menawarkan dan mentadbir produk dan servis-servis kami seperti penilaian keberkesanan lembaga, pembekalan dan penempatan pengarah, latihan dan pembangunan lembaga dan sesi perundingan pakar.
    3. Mentadbir keahlian ICDM atau mana-mana panel, fakulti, fasilitator-fasilitator kami atau kumpulan-kumpulan seperti panel pembekal perkhidmatan, fakulti pakar dan sumber dan penempatan calon (“Keahlian dan Fakulti”), termasuk permohonan, pembaharuan, penamatan dan penggantungan.
    4. Komunikasikan segala maklumat dan kemas kini yang berkaitan dengan Keahlian dan Fakulti (termasuk manfaat oleh ICDM atau rakan kongsi kami) dengan apa-apa cara pun.
    5. Memproses dan menerbitkan pendaftaran anda untuk Program; pantau penyertaan dan prestasi anda; menyampaikan sebarang perubahan / kemas kini yang berkaitan dengan Program.
    6. Menjalankan program dan program dan pensijilan pembangunan profesional seperti Pengarah Siswazah ICDM.
    7. Membantu anda untuk mengembangkan penyata kelayakan profesional, profil atau CV yang menggambarkan status keahlian anda dan kursus yang telah anda hadiri.
    8. Memudahkan pencarian dan memadankan anda dengan posisi lembaga yang sesuai.
    9. Menghasilkan sebarang laporan atau bahan lain dari mana-mana Program yang dilaksanakan oleh ICDM dan rakan-rakan kongsinya.
    10. Menghantar buletin, tinjauan, pemungutan suara, artikel, laporan, brosur/iklan Program, penyelidikan dan kerja advokasi ICDM dan majalah-majalah lain (dalam bentuk digital atau sebaliknya) dari semasa ke semasa.
    11. Memasukkan atau menerbitkan dalam bahan pemasaran atau promosi kami.
    12. Menyediakan mana-mana produk dan perkhidmatan kami kepada anda.
    13. Memproses arahan pembayaran anda.
    14. Membuat maklum balas kepada pertanyaan yang dibuat melalui panggilan, e-mel, faks dan apa-apa kaedah komunikasi lain yang ada.
    15. Menyiasat aduan-aduan, pelanggaran-pelanggaran dan transaksi-transaksi yang mencurigakan.
    16. Bagi tujuan keselamatan dan pencegahan jenayah, pengurusan risiko, melindungi ICDM sekiranya terdapat prosiding, litigasi atau apa-apa tuntutan.
    17. Memenuhi obligasi penzahiran dan keperluan-keperluan lain yang dikenakan oleh atau bagi tujuan undang-undang, peraturan-peraturan, kod amalan atau garis panduan (sama ada terpakai di dalam atau di luar Malaysia) yang mengikat ICDM.
    18. Untuk penyelidikan statistik atau aktuari yang dilakukan oleh ICDM atau mana-mana rakan kongsi atau klien ICDM.
    19. Mentadbir, menguatkuasakan atau melaksanakan apa-apa kontrak yang kami miliki dengan anda, untuk menguatkuasa hak undang-undang kami atau mematuhi undang-undang yang terpakai.
    20. Bagi semua tujuan lain yang disebabkan dan berkait dengan mana-mana perkara di atas.

  4. Penzahiran Maklumat Peribadi Anda

    Maklumat peribadi anda boleh dizahirakan kepada pihak ketiga yang berikut bagi tujuan yang dinyatakan di atas:
    1. organisasi-organisasi yang mencari calon-calon yang sesuai untuk jawatan-jawatan lembaga;
    2. orang-orang atau organisasi-organisasi yang meminta maklumat berdasarkan undang-undang atau perintah mahkamah;
    3. kerajaan, agensi kerajaan, badan berkanun atau awam, agensi penguatkuasaan yang dibenarkan oleh undang-undang;
    4. juruaudit, akauntan, peguam atau profesional atau konsultan ICDM yang lain;
    5. rakan niaga, ahli, klien, vendor, kontraktor, pelatih, fasilitator, konsultan ICDM;
    6. pihak berkepentingan dan masyarakat umum;
    7. penyedia perkhidmatan/produk pihak ketiga yang dianggap perlu atau sesuai bagi tujuan yang dinyatakan di atas (termasuk yang berada di luar Malaysia, dengan tahap keselamatan yang serupa atau lebih baik yang dilaksanakan oleh ICDM);
    8. pihak ketiga yang terlibat dalam sebarang pelaksanaan korporat atau transaksi komersial yang berkaitan dengan ICDM, seperti penjualan dan pembelian aset-aset, penyusunan semula, penggabungan, kerjasama atau usahasama; atau
    9. orang di bawah tanggungjawab kesulitan kepada ICDM.

  5. Data Peribadi yang tidak diberi

    Data peribadi yang diminta berkemungkinan wajib dan sebarang kegagalan untuk memberikan maklumat peribadi yang diperlukan kepada kami berpotensi untuk:
    1. Mengakibatkan kami tidak dapat menandatangani kontrak, memberikan apa-apa produk atau servis yang dimohon (atau untuk melaksanakan salah satu perkhidmatan atau perkara seperti yang diperuntukkan dalam perenggan 3 Notis Privasi ini);
    2. Mengakibatkan kami tidak dapat mentadbir atau menjalankan kontrak kami bersama anda, termasuk perkara-perkara yang berkait dengan keahlian atau fakulti bersama ICDM; atau
    3. Mempengaruhi kemampuan kami untuk melaksanakan tujuan yang dinyatakan di atas.

  6. Keselamatan Data

    Kami akan mengambil langkah yang wajar dan diperlukan untuk melindungi data peribadi anda mengikut PDPA (secara khusus Standard Perlindungan Data Peribadi2015), termasuk:
    1. Pelaksanaan pengawal teknologi yang diperlukan seperti firewall, kawalan kata laluan, keselamatan fizikal, kebenaran akses dan pengawasan.
    2. Proses kawalan seperti pengasingan tugas, peranan yang ditentukan dan tanggungjawab-tanggungjawab dan dasar “perlu diketahui” untuk kakitangan;
    3. Mendapat akujanji atau jaminan dari pembekal-pembekal dan kontraktor pihak ketiga yang menyimpan atau memproses data peribadi bahawa mereka telah melaksanakan piawai keselamatan yang serupa.

  7. Penyimpanan Maklumat Peribadi

    Maklumat peribadi anda akan disimpan hanya untuk jangka masa yang diperlukan untuk memenuhi tujuan yang dinyatakan di atas. Selepas tujuan itu tercapai, kami akan memastikan bahawa maklumat peribadi anda dimusnahkan, dijadikan tanpa nama atau dipadamkan secara kekal jika tidak ada lagi asas undang-undang untuk menyimpan data anda, yang mungkin merangkumi:
    1. untuk memenuhi keperluan undang-undang, pengawalseliaan, cukai, keperluan audit atau perakaunan; atau
    2. untuk melindungi kepentingan ICDM (termasuk menyimpan rekod-rekod tersebut untuk menjawab sebarang tuntutan atau untuk jangkaan sebarang litigasi).

  8. Hak Akses dan Pembetulan

    PDPA memberikan anda beberapa hak berkanun termasuk hak untuk akses atau betulkan data peribadi anda. Anda boleh pada bila-bila masa mengemas kini atau mengubah maklumat yang diproses oleh kami dengan:
    1. Mengakses akaun Portal ICDM anda (yang merupakan sebahagian daripada platform berasaskan web bersepadu ICDM, dimiliki dan diuruskan oleh ICDM) dan kemas kini atau betulkan maklumat peribadi anda secara langsung;
    2. Memohon salinan maklumat peribadi daripada kami;
    3. Memohon agar kami membetulkan maklumat peribadi anda yang tidak tepat, usang, tidak lengkap atau mengelirukan.

    Menurut PDPA, ICDM boleh:
    1. mengenakan yuran pentadbiran untuk memproses permintaan anda untuk mengakses atau membetulkan maklumat peribadi (kecuali untuk akses langsung dan kemas kini melalui portal ICDM); dan
    2. menolak untuk mematuhi permintaan anda untuk mengakses atau membetulkan maklumat peribadi seperti yang diperuntukkan di bawah PDPA dan memberikan kepada anda alasan bertulis bagi tindakan tersebut.

  9. Pemindahan Maklumat Peribadi Anda ke Luar Malaysia

    Kami mungkin perlu memindahkan data peribadi anda ke luar Malaysia jika mana-mana pihak ketiga yang disebut dalam perenggan 4 termasuk pembekal perkhidmatan kami atau rakan kongsi yang terlibat dalam membekalkan perkhidmatan kepada ICDM, berada atau mempunyai kemudahan pemprosesan di negara-negara di luar Malaysia.
    Anda bersetuju untuk kami memindahkan maklumat peribadi anda ke luar Malaysia kepada pihak ketiga tersebut dan untuk tujuan yang dinyatakan dalam perenggan 3 termasuk di mana perlu bagi memenuhi pelaksanaan produk dan perkhidmatan atau untuk mentadbir hubungan kami bersama anda (contohnya, penginapan untuk program luar negara).
    Kami akan mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memastikan bahawa mana-mana pihak ketiga tersebut terikat secara kontrak untuk melindungi data peribadi anda dan bahawa mereka hanya boleh memproses data peribadi anda di bawah arahan kami.

  10. Pilihan Anda dan Cara Menghubungi Kami

    Anda boleh pada bila-bila masa buat satu permintaan secara bertulis untuk membatasi pemprosesan dan penggunaan data peribadi anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai Notis Privasi ini atau ingin membuat permohonan atau melaksanakan hak anda seperti yang dinyatakan di atas, sila hubungi kami dengan menghantar e-mel ke Pegawai Komunikasi Korporat kami di [email protected] atau hubungi kami di talian +603 2202 2022 atau tulis kepada kami dengan menyampaikan surat-menyurat anda kepada:
    Institut Pengarah Korporat Malaysia (ICDM) Tingkat 9, Mercu 2, KL Eco City, 59200 Kuala Lumpur Malaysia Perhatian: Pengurus Komunikasi Korporat
    ICDM berhak untuk mengubah Polisi Privasi ini dari semasa ke semasa. Polisi Privasi yang dikemas kini akan dipaparkan di laman web kami ( www.icdm.com.my ).

  11. Polisi Privasi ini dikemas kini terakhir pada [ November 2020].